programozás gyerekeknek, programozás alapjai, iskolaelőkészítő fogalakozás, digitális kompetencia, code for kids, programozás óvodásoknak, robotépítés

ÓVODÁKNAK

AJÁNLATUNK KISGYEREKEKET FEJLESZTŐ INTÉZETEKNEK

Tisztelt Óvodavezető!

A következő generációk életében a kódolási alapismeretek ugyanolyan általános tudásként lesznek jelen, mint az idegen nyelvek napjainkban. A Robocode-ot azért alkottuk meg, hogy az óvodás és kisiskolás korosztály digitális kompetenciáit fejlesszük játékos formában.

 

A Robocode tanfolyamokkal új, különleges foglalkozással színesítheti intézménye palettáját. Ezzel a lehetőséggel élve még vonzóbb és egyedibb lehet óvodája, hiszen olyan képességfejlesztő szolgáltatást tud nyújtani a gyerekeknek, ami későbbi tanulmányaikban jelentős előnyt jelent számukra. Jelenleg Magyarországon egyedül a Robocode foglalkozik a 4-8 éves korosztály ilyen jellegű oktatásával.

Az óvodások és az általános iskola első két osztályába járók számára kidolgozott módszertant – sikerrel alkalmazott nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével – sok éves tapasztalattal rendelkező magyar pedagógusok fejlesztették ki.
Robocode foglalkozásai játékos tanulásra épülnek. A foglalkozásokon a gyerekek először különböző logikai feladatokkal találkoznak, melyek előkészítik a későbbi kódoláshoz szükséges gondolkodást. Életkori fejlettségüknek megfelelő szinten megismerik a programozáshoz szükséges alapfogalmakat, mint az algoritmus, ciklus, feltétel, melyeket különböző játékos feladatokon keresztül gyakorolnak is. A logikai játékok során észrevétlenül merülnek el a kódolás világában és fejlesztik digitális képességeiket, ezért későbbi tanulmányaik során már otthonosan fognak mozogni a digitális technológiák világában és hatékony ki tudják majd használni az abban rejlő lehetőségeket.számítógépes világban. Ezek az ismeretek nagyon sok területen fejlesztik a gyerekek gondolkodását, mint például az absztrakció, általánosítás, algoritmikus gondolkodás, probléma megoldó képesség… Az ismeretek elsajátítása nem a számítógép előtt történik, hanem egyedi eszközeink segítségével. Sok mozgással, énekkel, mondókával gazdagítjuk a Robocode óráit.

Kiknek ajánljuk?

A Robocode foglalkozásai 4 éves kortól elkezdhetők, és kisiskolás kor végéig izgalmas elfoglaltságot nyújtanak minden gyerek számára. A foglalkozások játékra épülnek, mert a játékos, mozgásos formában elsajátított tudás rögzül legjobban. A gyerekek nem a számítógép előtt ülnek, hanem kreatív játékok során, logikai feladatok megoldásán keresztül bővülnek ismereteik. Úgy dolgozzuk fel az alapvető kódolási ismeretekhez kapcsolódó fogalmakat, hogy beépítjük a gyerekek számára érdekes, játékos szituációba. A Robocode tanfolyam anyaga az iskola érettség fejlesztésére is alkalmas, mivel logikai, mozgásos és egyéb feladatai ezen képességek erősítésére is ideális.

Foglalkozásaink felépítése

Egy-egy foglalkozás 45-50 perces, melynek során változatos tevékenységek váltják egymást. A gyerekek életkori adottságaihoz igazodva mozgásos, énekes, mondókás játékokkal színesítjük az órákat. A résztvevők csoportos és egyéni feladatokban is kipróbálhatják magukat melyekhez egyedi fejlesztésű eszközöket, játékokat és feladatlapokat biztosítunk. A foglalkozások levezénylésének elve az élmény alapú ismeretelsajátítás. Az interaktív részvétel, a játszva tanulás és az örömteli feladatmegoldás közepette az ismeretanyag észrevétlenül épül be a memória mélyebb rétegeibe. A foglalkozások sorrendje úgy van összeállítva, hogy októbertől induló tanfolyammal az anyag egymásra épülve, heti egy foglalkozással, 30 héten át eljut május végéig.
Emellett egyedi (pl. féléves) tanfolyamok, nyári táborok indítására is van lehetőség az intézmény igényeinek figyelembevételével.

Foglalkozásokon használt eszközök

Foglalkozásainkon olyan robotot használunk ami az óvodás és kisiskolás korosztály számára is elérhetővé teszi a robotika világát. Ez a robot több szenzorral van felszerelve, felismeri az akadályt, követi az útvonalat, érzékeli a fényt és a hangot. A foglalkozások alatt megtanuljuk a robot kezelését, irányítását, és programozását. Lego kockák segítségével szinte bármilyen kialakítású saját robotot építhetnek meg, így nagy mértékben fejlődik kreativitásuk. Miután a gyerekek megismerkedtek a robottal és annak funkcióival, egy táblagép segítségével programozni is tudják, ezzel játszva ismerkednek meg a programozás alapjaival. Az Edison robottal való játék élvezetes, fejleszti a kreativitást, és felébreszti a gyerekekben rejlő alkotó kedvet!

Amennyiben sikerült felkelteni érdeklődését, kérjük keressen meg minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén. Munkatársaink nagyon szívesen bemutatják a módszertant személyesen is és ingyenes próbaórára is lehetőség van.